Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция подписа искане за членство в НАТО

| обновено на 17.05.22 в 17:46
Шведският външен министър Ан Линде подписа искането за членство в НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Швеция подписа официално искане за присъединяване към НАТО, ден след като страната обяви, че ще се стреми към членство във военния съюз на 30 държави, предаде Асошиейтед прес. Шведското искане ще бъде подадено заедно с това на Финландия, каза външният министър Ан Линде.

Часове след като външният министър на Швеция подписа заявлението, с което страната ѝ поиска от 30-те членове на Алианса да я приемат, парламентът на Финландия одобри с огромно мнозинство решението на правителството за присъединяване страната към НАТО. От 200 депутати само 8 се възпротивиха, а "за" гласуваха 188.

Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп Борел заяви, че всички останали страни от Евросъюза ще подкрепят приемането на двете скандинавски държави в НАТО:

"Сигурен съм, че те ще получат силна подкрепа от всички страни членки, защото това увеличава нашето единство и ни прави по-силни. Става точно обратното на това, което Путин искаше да постигне - да намали разширяването на НАТО до границите с Русия". 

Против влизането на Швеция и Финландия в НАТО обаче остава Турция. Вчера президентът Реджеп Ердоган втвърди тона към двете страни, обвинявайки ги, че поддържат кюрдските сепаратисти и Фетулах Гюлен.

Руският зам.-външен министър Сергей Рябков от своя страна заяви, че страната му ще анализира "общата конфигурация на силите и средствата в Северна Европа" и ще отговори на разширяването на НАТО с "компенсиращи мерки", от които "никой няма да спечели".

Междувременно Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата, предаде Ройтерс.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!