Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на късометражния филм "Под един покрив” в кино "Одеон"

Петя Накова и Симеон Цончев
Снимка: Ирина Недева
"Под един покрив“ така е озаглавен дългоочакваният късометражен филм на режисьора Симеон Цончев. Филмът ще бъде прожектиран тази вечер от 20 часа в кино "Одеон“. Зрителите ще могат да видят и научно-популярния филм за дивите птици  “Те отлитат“. Събитието отбелязва премиерата и на двата филма в стрийминг платформата за българско кино "Филмира“.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" режисьорът Симеон Цончев разказа за сюжета на късометражния филм "Под един покрив”:

"Филмът е за двама възрастни мъже, които търсят начин да превъзмогнат самотата. Всеки намира някакъв път към това и се образува една странна симбиоза. Аз съм сигурен, че човек, който е изпадал в подобни състояния, в старанието си да изтика в ъгъла това усещане за самота и състояние, което не е приятно, е креативен и търси различни начини. Във филма господинът, който живее на долния етаж, е доста вманиачен в спокойствието и педантичното ежедневие. Може би това е неговият начин да преодолява тези дълги моменти, в които е сам. Той иска тишина и спокойствие, а човекът, който живее на горния етаж, иска звук".

Пред БНР Петя Накова от платформата "Филмира“ коментира темата за войната и изкуството:

"Тепърва очакваме преосмисляне и реакции за войната през изкуството. Войната е екстремна ситуация и всяка такава ситуация в живота на един човек го вкарва в някакво особено състоя ние, а не в обикновеното му ежедневно състояние. Всяка екстремна ситуация е такава – било за смърт на близък, било за животозастрашаваща болест. Тогава човек мисли и взима решения в някакво друго състояние, а не в обичайното си, може би затова се стига и до крайности и до невъзможност да се мисли по-нормално.

Цялото интервю със Симеон Цончев и Петя Накова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна