Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Надежда Йорданова КС ще потвърди, че парламентът може да закрива съдилища

| обновено на 17.05.22 в 17:36
Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че "Конституционният съд ще сложи край на спекулациите дали Народното събрание може да закрива съдилища". Според Йорданова съдът ще потвърди, че промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие, съответстват на Конституцията.
 
На въпрос дали образуваното от Конституционния съд дело по искане на главния прокурор Иван Гешев, ще попречи на действието на закона, министър Йорданова заяви, че наличието на такова дело не спира прилагането на действащ закон.

Допускането на искането на Обвинител номер едно повдига въпроса с поредицата от срокове  в Закона за съдебната власт, свързани с преназначаването на магистрати и съдебни служители, както и с прехвърлянето на делата, по които в момента работят спецпрокурори и съдии, в редовните съдилища и прокуратури.

Предстои Висшият съдебен съвет да реши  -  ще спре ли преназначаването и ще замрази ли всички процедури. Именно от това решение зависи дали ще бъде спазена датата 28 юли.

След като преодоля процедурата по допустимост, искането на главния прокурор за противоконституционност на закриването на спецправосъдието продължава със събиране на становища от заинтересованите страни и от изявени юристи. Срокът за тях е един месец.

След като ги получат, конституционните съдии ще обсъдят казуса и едва тогава ще се пристъпи към решаването му. Освен едномесечният срок, други срокове няма. Така само от волята на конституционните съдии зависи кога ще кажат - противоречат или не на Конституцията законовите промени, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна