Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова отново ще очароват българската публика

Веско Ешкенази (вляво), Вероника Тодорова и Георги Милтиядов
Снимка: @PlevenPhil

След като миналата година виртуозите Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон, буквално взривиха интернет пространството още с първото си съвместно изпълнение на "Либер танго" от Пиацола на репетиция за юбилейното турне на големия цигулар "Веско Ешкенази на 50", заснето спонтанно в любителско видео, двамата изпълнители със световни музикални кариери отново ще очароват българската публика – този път с поредица от концерти, обединени под общото наименование "В света на музиката". Проектът се реализира съвместно с Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов, а стартът му е на 19 май в родния град на Вероника Тодорова – Плевен.

И докато Веско Ешкенази отдавна е добре познат на българската публика, Вероника Тодорова е по-известна като "вълшебницата на акордеона" на световните музикални сцени.


Звездната ѝ кариера започва през 2003 година в Германия, където заминава със семейството си и попада в школата на един от най-големите джаз музиканти проф. Ренцо Руджери.

През годините Вероника Тодорова печели престижни награди в много европейски държави. Три пъти е носител на Купата на България по акордеон. Удостоена е с титлата "Майстор на Германия". През 2006 година печели Световното първенство в Норвегия по акордеон. Създава собствена формация "Вероника Тодорова бенд". Освен рекордните 150 международни участия на година като изпълнител, дирижира два оркестъра, преподава в музикална школа, а след окончателното си завръщане преди няколко години в България, е организатор и мениджър на уникален музикален фестивал на открито в живописната местност Лъка край село Дебнево и пленява родната публика с виртуозните си изпълнения на класическа музика, танго, джаз импровизации и фолклор.

За удоволствието да свири с гениалния цигулар Веско Ешкенази в новия им музикален проект "В света на музиката" и за изненадите, които заедно са подготвили на публиката в предстоящите концерти, разказва Вероника Тодорова в "Артефир".

Снимки: ФС на Плевенската филхармония

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени