Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 май, събота

Празнуват Деня на пчелите с фестивал в Южния парк

| обновено на 20.05.22 в 20:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Работилници, литературното четене, дискусия от пчелари, екоактивисти и представители на корпоративния сектор за възможностите за пчеларство у нас и базар за мед има в програмата на еднодневния пчелен фестивал, който ще се проведе тази събота, 21 май, от 10:00 ч. в столичния Южен парк.

Празникът се организира за втора година и цели да повиши информираността по така важната тема за значението и опазването на пчелите, съобщи пред Радио София Стефани Караиванова от "Истински мед", организатор на феста.

За малки и големи входът е свободен.

Специални гости на програмата са артистите от куклен театър “Мариета и Марионета” с представлението “Пролетен карнавал”. Детската вокалната група “Мечо Пух” ще развесели посетителите с тематични песни. В литературното четене ще участва Цветелина Цветкова, популярна като автор на книгите “Лейди Гергана”.

Чуйте целия разговор със Стефани Караиванова.


Снимка: istinskimed.bg

  • Международният ден на пчелата (20 май) се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от ООН в края на 2017 г. Той цели да информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели. Това е рождената дата на словенеца Антон Янша (1734-1773), изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна