Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните източници във фокуса на визитата на президента Радев в Хамбург

Румен Радев и Петер Ченчер
Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев представи възможностите на българските фирми за производство на "зелен водород". Това стана на няколко последователни срещи в Хамбург. Заедно с кмета на града и министър-председател на федералната провинция Петер Ченчер Радев обсъди последиците от руската агресия в Украйна, сред които е и "енергийния шок".

"Ние сме изправени пред редица кризи - като се започне от Сovid-19, възстановяването, енергийният шок и руската агресия в Украйна. Можем да ги преодоляваме успешно, само ако заедно развием технологии, заедно търсим нови решения и заедно организираме производства", коментира президентът Радев.

По думите на държавния глава непосредственият проблем пред България и Германия е диверсификацията на газовите и петролни доставки, но в дългосрочен план трябва да се търсят зелени решения, какъвто е водородът:

"Германия като водеща европейска индустрия се нуждае от много водород за в бъдещето, а България може да произвежда "зелен водород".

По-рано пред Търговската камара на Хамбург президентът представи икономическите предимства за инвестиции у нас, каквото са ниските данъци и квалифицирана работна ръка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени