Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предупредителна стачка на работещите в район "Красна поляна" на София

Кремена Атанасова, КТ "Подкрепа": Държавната администрация е на ръба да изтърве нервите си и да се получи ефект на доминото

| обновено на 18.05.22 в 14:29
Снимка: Георги Нейков, БНР

Работниците и служителите в район "Красна поляна" на Столичната община спряха работа за час и не обслужваха граждани. Акцията премина под наслов "Не на унизително ниските заплати“. Исканията са за увеличение на заплатите с 30% със задна дата - от 1 януари.

Протестиращите заявиха, че възнагражденията на работещите в общинските администрации са едни от най-ниските - между 710 до 900-1000 лева:

"В района, в който работим - с над 66 000 население - е един от най-тежките от 28 района на София, с "Факултета" и населението, което строи незаконно, заплатите са ни едни от най-ниските от всички", сподели служителка.

"И сега с тази инфлация очаквахме поне, както всяка година бяха вдигани възнагражденията с по 10-15 процента, очаквахме и тази година да бъдат вдигнати, но това не се случи", допълни друг.

Протестиращите заявиха готовност, ако исканията им не бъдат чути, да излязат на безсрочна ефективна стачка.

От КТ "Подкрепа" обясниха, че едночасовата предупредителна стачка е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, започнала през април, и липсата на увеличение на работните заплати през тази година. 

Пред БНР Кремена Атанасова от Синдиката на административните служители "Подкрепа" уточни, че в общинската администрация не се получава клас прослужено време.

"Работодател е кметът на района, към който е предявена нашата процедура. Преките ни искания са отправени към кмета на районната община, но ние информираме и по-горните инстанции."

Трябва да има дофинансиране от страна на държавата към общините, тъй като те нямат функция да реализират печалба, смята Кремена Атанасова.

В момента в администрацията има над 10 000 свободни работни места, коментира тя. По думите ѝ оптимизация не е възможна, защото и сега хората са недостатъчно.

"Те са в ключовите администрации, които работят на терен. С които хората, гражданите, ние се срещаме всеки ден."

Ако правителството иска да реализира реформа, то трябва да потърси мнението на социалните партньори, категорична е Атанасова. 

"Абсолютно сме готови да участваме в процеса – с експертиза в разговори на ниво Министерски съвет или министър на финансите, но не сме получили покана. Ние сме длъжни да изкажем от първо лице какви са проблемите."

"Цялата държавна администрация е на ръба да изтърве нервите си и да се получи нещо като ефекта на доминото и всички да започнат да протестират. При тази инфлация, 2 години поред замразяване на заплатите е нещо, което нашите членове не са готови да понесат", предупреди Кремена Атанасова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.