Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на столичния градски транспорт блокира три кръстовища

| обновено на 18.05.22 в 09:47
6
Протестиращи на Петте кьошета
Снимка: Евелина Стоянова

Започна протестът на работниците от транспортните дружества на столичния градски транспорт. Тези, които не са на работа, ще се събират на три кръстовища - Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара.

Точно в 8 часа протестиращи блокираха движението на Петте кьошета. Движението е спряно и на Лъвов мост, и на Сточна гара, предадоха репортерите на БНР. 

Трите възлови кръстовища останаха блокирани до 9:30 часа, когато протестиращите поемат на шествие към сградата на Министерството на финансите.



"Исканията са да се спаси градският транспорт в София като обръщаме внимание нали Министерският съвет, държавата, да обърне внимание, да ни отпуснат достатъчно пари, за да можем да съществуваме, защото това е лошо и за нас работещите, но още по-лошо и за самите граждани, ако останат без транспорт", заяви Йордан Младенов от столичния автотранспорт.

Според протестиращите има реална опасност те да останат без заплати или да ги получават със закъснение. Те предупредиха, че ще организират още протести.

По-рано Иван Кирилов - председател на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" обясни как ще протече протестът.

"До 9.30 ще бъдем там на протест, след което тръгваме на шествие от трите места, което се събира пред Министерството на финансите. Там правим кратък митинг, след което се отправяме пред Министерски съвет за продължаване на митинга и на протеста.

Метрото ще се движи, градският транспорт, наземният, също ще се движи по разписание. Естествено там, където са протестите, ще бъде възпрепятстван за времевия диапазон, който споменах. Това не трябва да обезпокоява хората, не трябва да обезпокоява учениците, които ще трябва да се явят в класните стаи в 8 часа, точно когато е началото на нашия протест.

Ние ще пропуснем всяко едно закъсняло дете и няма да допуснем никой да не се яви на зрелостен изпит"

Снимка: Евелина Стоянова

Работниците в столичния градски транспорт настояват държавата да дофинансира сектора и да компенсира загубите заради повишените цени на природния газ и на електроенергията.

"Държавата не пожела да помогне на Столична община. Поради пандемията, която две години ни натисна, енергийната криза и последвалата война намаляха приходите, скочиха горивата, електроенергията и е време българската държава да помогне, ако желае не само в столицата, а във всички големи градове да има градски транспорт", коментира пред БНР Георги Панайотов, председател на "Подкрепа" в Столичния електротранспорт.
Снимка: Евелина Стоянова

Има реална опасност столичният автотранспорт да не получи газ, предупреди Панайотов.

"Днес правим малка стъпка от протестите, които ще последват, ако не вземат мерки", заяви Георги Панайотов. 

На този линк може да се види как ще бъде организацията на движението в София във връзка с провеждането на протести на 18 май.

Снимка: Евелина Стоянова

Блокадата на Лъвов мост/Снимка: Наталия Ганчовска

"Очакваме от държавата да дофинансира дружествата, за да може работниците навреме да получават своите заплати, работодателите да си плащат високите цени на енергоносителите, резервните части, да има по-ефективен градски транспорт. В случай, че през актуализацията на бюджета не се заложат допълнителни средства, вероятността да оцелее градският транспорт във варианта му е твърде минимална", казва протестиращ работещ на кръстовището на Лъвов мост. Той смята, че "не е далече моментът, в който няма да се дава пълният размер на заплатите или няма да се дават навреме". 
Снимка: Ани Петрова
Снимка: Ани Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна