Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 47 000 зрелостници полагат матура по БЕЛ на тест номер 13

| обновено на 18.05.22 в 17:19
2
Изтеглянето на темата за матурата в Министерството на образованието и науката
Снимка: БГНЕС

Първият задължителен зрелостен изпит по Български език и литература започна в 8.30 ч. Матурата тази година полагат близо 47 000 дванайсетокласници. В София, където днес се провеждат протести, на изпит се явяват около 9000 зрелостници.

Репортерът от БНР Добромир Видев изтегли рано сутринта в Министерството на образованието и науката тема номер 13 като текстови вариант на матурата по БЕЛ. Максималният брой комбинации е около 5 милиона 860 хиляди.

Тази година зрелостниците избират между две различни в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Според ученици темата на интерпретативното съчинение е "Споменът - скръб и утеха" по стихотворението "Аз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов. "Тежестта на думите" е формулировката за есето.

Официално темите ще бъдат обявени от образователното министерство след 12.30 ч., когато приключва изпитът.

Темата за изпита бе изтеглена от репортера на БНР Добромир Видев. Снимка: БГНЕС

В 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София изпит днес полагат 112 ученици, разпределени в 12 зали. Анкета сред част от тях показа, че въпреки протестите в столицата младежите не са имали проблем с придвижването до учебното заведение.

"Трафик нямаше никакъв, мен ме докараха, стигнал съм за 10 минути без никакви проблеми."

"Излязохме по-раничко, предвидихме си повече време, за да стигнем дотук понеже живеем в другия край на София. Нямахме проблеми с трафика. Като цяло нямаше много движение"

За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита по БЕЛ, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

Максималният брой точки на матурата ще е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 точки.

Резултатите от изпита ще станат ясни около 8 юни.

Втората задължителна матура ще се проведе на 20 май, петък. Очаква се на нея да се явят над 45 000 зрелостници.

"Времетраенето за полагане на зрелостен изпит е 4 астрономически часа, ще се проведе в три отделни части. Срок за излизане на резултатите ще бъде до 8 юни", коментира пред "Хоризонт" Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Във връзка с планирани за днес протести на превозвачи, просветният министър Николай Денков призова превозвачите и столичния кмет Йорданка Фандъкова демонстрациите да бъдат организирани по начин, който да не пречи на провеждането на матурата.

"Пандемията е обективен проблем. Последната зима положихме огромни усилия да има минимално отсъствие от училище. Където са мотивирани децата, учителите и родителите, има напредък в материала, както се очаква. На други места имаме проблем с мотивацията и очаквам това да се види на изпита", каза министър Денков в навечерието на провеждането на матурите.

А директорът на 119 училище в София Диян Стаматов призова:

"Учениците да бъдат много по-рано тръгващи от домовете си, за да бъдат и точни за началото на изпита."

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова обяви условията, при които матурата ще бъде успешна. 

"За да имат успешно издържан държавен зрелостен изпит, са необходими минимум 30 точки, максималният брой точки е 100. Пожелавам на всички успех, да бъдат спокойни, да бъдат уверени, че трудът, който са вложили, ще даде резултат. Максимално да използват времето, което е отредено за всяка една от частите, и да вярват в себе си, че могат, че знаят."

В Плевенска област над 1500 зрелостници се явяват на матурата. Въпреки поканата, нито един родител не е пожелал да присъства в началото на изпита. Създадена е максимална организация за изпита, каза Албена Тотева, началник на РУО.

"Държавният зрелостен изпит в област в Ловеч протича напълно нормално и спокойно". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Иваничка Буровска, директор на РУО-Ловеч:

"Всички зрелостници са стигнали до училище. Заели са си в уречения час местата в изпитните зали и няма никакви проблеми. Учениците, които са се явили на държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Ловеч са 749 от 777 допуснати, тоест имаме 28 ученици, които не са се явили. Имаме и недопуснати ученици".

Без сигнали за нарушения премина полагането на първия държавен зрелостен изпит в Ямболска област. От 651 допуснати ученици, 35 не са се явили, информира кореспондентът ни Даниела Костова. 

616 ученици са се явили на зрелостния изпит по литература в областта, като заявления за полагане на матура са подадени от 748 завършващи, обясни началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков. 

Но една част от тях не са допуснати, тъй като не са завършили успешно 12-и клас. 

В петък на втория зрелостен изпит от профилираните гимназии ще се явят 366 ученици, като 140 от тях са предпочели матура по английски език.  От професионалните гимназии изпит ще държат 363 зрелостници. 

688 зрелостници се явиха на матура по български език и литература в Смолянска област. На изпита днес не се явиха 13 ученика.
Зрелостният изпит си проведе в 23 училища в региона, а абитуриентите бяха разпределени в 78 зали.
Около 250 квестори следиха за нормалното протичане на изпита, който продължи 4 часа.
Цялото интервю с Иваничка Буровска можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия