Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може да се наложи редукция на курсовете и по-големи интервали на движение, предупреди председателят на транспортната комисия в СОС

Карлос Контрера: Дофинансиране на обществения транспорт, без съкращения

"Нуждаем се от бързи и ефективни решения сега, не след месец, два или три"

"Държавата може да се намеси категорично и да помогне. Общественият транспорт е социална услуга. Без обществен транспорт много трудно ще функционира всеки един град, а и икономиката въобще." Това заяви пред БНР Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

"Бяха анонсирани теми, по които ще се работи, но ние се нуждаем от бързи и ефективни решения, които да се случват сега, не след месец, два или три", посочи Контрера.

В предаването "Хоризонт до обед" Карлос Контрера заяви, че от миналата година сезира служебните министри за проблемите и изпраща писма, но отговори няма.

Протестно шествие на служители в столичния градски транспорт премина през централни улици в София

"Когато се видя, че нещата отиват към протести, изведнъж станаха диалогични. Което е добър сигнал, на нямаме време за работни групи."

"Не бих го нарекъл конструктивен диалог. Тепърва започва, след като станахме свидетели около 10 май на отношението, което прояви централната власт към транспортния бранш", коментира Карлос Контрера. 

Според него съгласно европейски регламент транспортът на Столичната община до края на годината трябва да се дофинансира със 144 милиона лева, за да се покрият загубите на транспортните оператори и общинските дружества в резултат на взрива на цените на енергоносителите и за компенсиране на все още усещащите се ефекти от пандемията.

Поради липсата на финансиране може да се наложи редукция – по-големи интервали за движение, предупреди председателят на транспортната комисия.

"Аз съм категоричен противник на съкращенията. Системата има необходимост от професионални кадри. Те не се създават лесно, задържат се трудно и в един момент може да стигнем до ситуация дори да се намерят пари, да няма кой да вози."

Протест на служители в столичния градски транспорт блокира централни улици и кръстовища. 18 май 2022 г.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!