Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преминаване във времето" – Ивайло Мирчев в галерия "Астри"

10
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Астри" отново представя произведения на утвърдения български художник Ивайло Мирчев. Този път неговите картини са обединени от заглавието "Преминаване във времето". Експозицията е съставена от ранни и дори студентски негови етюди, така и съвсем нови картини, като навлиза в "творческата кухня" на автора. По неговите думи това е една донякъде еклектична, но и любопитна изложба, показваща генезиса, развитието и актуалното му поведение като художник.

"Неотдавна извадих от един килер няколко стари мои картини, някои навити на руло платна, други върху картон, но всички потънали в прах и в лошо състояние. Защо съм ги скрил от себе си не помня, но вероятно не съм ги харесвал.

След като ги стегнах и почистих, установих, че преценката ми не е била съвсем справедлива. Правени са в студентските и първите години на художническата ми практика. Очевиднo не са най-представителните ми произведения, но в тях има нещо безхитростно и очарователно, особено в онези, в които е осезателно силното влияние на Светлин Русев. Бяхме прилежни ученици, а той амбициозен и взискателен учител.

Така се появи идеята да споделя тези творчески "находки“ заедно с моментните ми занимания по живопис. А те са най-вече във водните техники, защото харесвам хартията, която се отдава с нежна съпротива на молива и акварелното петно. Обичам да владея случайността и собствените си емоции. Освен това част от тези акварели-рисунки са всъщност проекти за маслени картини и прецених, че би било интересно да запозная публиката с творческата си "кухня“. Благодаря на Вихра, че за пореден път ми позволи да експериментирам с една донякъде еклектична, но, надявам се, и любопитна изложба, показваща генезиса, развитието и актуалното ми поведение като художник, в уютното и одухотворено пространство на галерия "Астри" – споделя Ивайло Мирчев.

Изложбата може да бъде видяна до 11 юни в столичната галерия "Астри"

Чуйте повече от звуковите файлове.


Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 в София. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1981 и ВИИИ "Никой Павлович“ в класа на акад. Светлин Русев. От 1983 е член на СБХ. През периода 2004-2011 е председател на СБХ. Автор е на десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Созопол, Търговище, Базел, Есен, Вупертал, Виена, Братислава, Фондация Шрайнер, Бад Щебен, Германия и др. През 1985 г. е удостоен с наградата за пластични изкуства “Южна пролет” Лауреат е на голямата награда на Националната младежка изложба 1986 г. Той е 42-рият носител на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора“ - 2015 година. Като професор в Художествената академия подкрепя и вдъхновява поколения съвременни художници, предавайки им знанието за красотата.

Снимки – Ани Петрова, БНР и галерия "Астри"
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени