Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Има ли място блокчейн технологията в публичния сектор у нас? Технологията, която стои зад криптовалутите и вече навлиза в т.нар. умни договори, може да върне доверието в това къде например ни отиват данъците, но от скорошна дискусия стана ясно, че въпреки оптимистичните надежди за прилагане на новите технологии в публичните отношения, в България това засега е само мечта.

Два примера от Грузия и Индия дава Райна Стамболийска, изследовател, консултант и автор в областите на киберсигурността и етичното хакерство.

Въвеждането на блокчейн в Индия е улеснило подаването на документи в публичните институции и дори в банките, а кадастралната регистрация на поземлените имущества в Грузия се е съкратила от три дни до няколко минути:

"Има много различни приложения във Великобритания, в различни африкански страни и просто намираме, че е нещо, което е изключително чувствително за хората. Знаем за какво става въпрос в България. Предлагаме ясни начала, по които тази услуга да се управлява и всъщност има някакво равенство в участието на различните хора, които са включени в тези услуги".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Добромир Видев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени