Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По покана на диригента Йордан Камджалов

Аглика Генова и Любен Димитров участват в изпълнението на "Кармина Бурана" от Карл Орф

Тази версия на творбата е рядко изпълнявана в България

Любен Димитров, Аглика Генова и Йордан Камджалов на наградите ECHO Klassik 2017
Снимка: ECHO Klassik

На 18 май в столичната зала "България" от 20 часа и на 20 май от 20 часа в Античния театър на Пловдив предстои изпълнението на "Кармина Бурана" от Карл Орф в интригуваща версия, направена от ученика на композитора - Вилхелм Килмайер - през 1956 г., за солисти, две пиана, ударни инструменти, детски и смесен хор. 

По покана на диригента Йордан Камджалов за концертите пристигна световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров. Те ще си партнират с перкусионистите на оркестър "Генезис", с Детския хор към Италианския лицей и хора към Музикална лаборатория за Човека, ръководени от Мая Василева-Четрокова. Солисти са певците Пламена Гиргинова, Александър Баранов и Иво Йорданов.

Аглика Генова и Любен Димитров са носители на приза "Музикант на годината 2001", а Йордан Камджалов е Музикантът на 2011 година по волята на слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", което провежда ежегодна национална анкета вече три десетилетия. Заедно те имат историческо постижение - престижната награда "ECHO Klassik" през 2017 г. за албума "Барток - Бабин", записан с участието на Симфоничния оркестър на БНР и оркестър "Генезис".

Повече подробности за интересната версия на "Кармина Бурана" от Орф, която ще представят в София и Пловдив, както и за съвместната им работа чуйте в интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!