Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия може да опита да провери дали НАТО ще жертва войниците си за българските интереси"

Деян Кюранов: С тази половинчата позиция към войната правителството ще се клати

"Не е справедливо колата ми, която разбива пътя 5 пъти по-малко от един камион, да плаща 2 пъти повече"

Деян Кюранов
Снимка: Стопкадър

"Не е справедливо моята кола, която разбива пътя 5 пъти по-малко от един камион, да плаща 2 пъти повече. От моята винетка се генерират 2/3 от парите, с които би трябвало да се ремонтират пътищата в страната, а от данъците и таксите на протестиращите превозвачи се генерира 1/3". 

Това каза пред БНР политологът Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии.

В предаването "12+3" политологът коментира войната на Русия в Украйна и определи като "провинциализъм на медиите" отразяването на темата в общия поток от новини:

"В ситуация, в която всички можем да си загубим живота заради ненадейна ядрена война, започната от Русия, или България да загуби независимостта си заради ненадейна специална операция по българското Черноморие, целяща завземането на София, ние сме се вторачили в разни доста несправедливи справедливости. Ето това е провинциализъм. В наше село, понеже се е окучила кучката на попа, това е събитие, а това, че в съседното село е станало взрив, който може да доведе отровен облак и до наше село, това не ни интересува, защото не е в нашето село. Това е провинциализъм и липса на политическа преценка, тя е масова".  

Според него важните неща се отразяват в съотношение 1:10, като 10 са неважните

"Очаквам медиите да отразяват протестите в съответната пропорция на тяхната важност за нашия живот, а те са маловажни за живота ни. Тук става дума как държавата да преразпредели едни пари и каква част от тях да отидат към превозвачите. Това е свръх частен проблем, не е жизненоважен. Това, че някои го представят като такъв, е наивно", коментира Деян Кюранов.

Управляващата коалиция ще бъде съборена, ако ни нападнат руснаците, заяви политологът и обясни:

"В момента Русия губи конвенционалната война в Украйна. Нормално е да потърсят победа някъде другаде. Къде? Защо да не се насочат към най-слабото звено в НАТО - България. И да видят дали, след като България е с толкова половинчата позиция и толкова показва, че не вярва на НАТО, дали пък, ако ни нападнат, това НАТО ще вземе да жертва войниците си за българските интереси, след като България обяснява, че няма никакво намерение да следва общия път и общия интерес на НАТО. ... Ако ни нападнат, тогава ще трябва да търсим спасение в някаква военновременна диктатура. С тази половинчатост, която България проявява напоследък, правителството може и да не падне, но непрекъснато ще се клати".

Интервюто на Снежана Иванова с Деян Кюранов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени