Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК предложи краткосрочни мерки за борба с високите енергийни цени

Снимка: Алами/Ройтерс

Европейският съюз може да ограничи въздействието на високите цени на енергията чрез съвместни покупки на газ, потенциално използване на прекомерно високите печалби и евентуално ограничаване на цените, ако Русия намали доставките на природен газ, заяви Европейската комисия в сряда при представянето на плана си "REPowerEU" за прекратяване на зависимостта на блока от руските изкопаеми горива и ускоряване на използването на възобновяема енергия.

Европейските цени на енергията достигнаха рекордни нива тази година след нахлуването в Украйна от Русия, която е най-големият доставчик на газ за Европа. Това поскъпване на енергията дойде след месеци на вече високи цени на газа, причинени от нарастващото търсене в икономиките, възстановяващи се от коронавирусната пандемия.

В сряда Европейската комисия представи своя план "REPowerEU" за прекратяване на зависимостта на блока от руските изкопаеми горива и ускоряване на използването на възобновяема енергия, но също така изложи краткосрочни опции, предназначени да ограничат вредите за потребителите от растящите енергийни цени.

Комисията каза, че цените на енергията вероятно ще останат високи през следващите три години, особено през останалата част от 2022 г.

Редица от 27-те членки на Европейския съюз предприеха стъпки за намаляване на сметките за енергия и Комисията заяви, че ще позволи определени мерки през следващата зима, когато търсенето на енергия се повиши.

Те включват регулации за ограничаване на цените за крайните потребители, възможна ликвидна подкрепа за търговци и енергийни компании и съвместно изкупуване на газ от ЕС, предназначено да се гарантират конкурентни цени.

За електроенергията членовете на ЕС биха могли да използват непредвидените високи печалби от производителите на електроенергия (т.нар. непредвидени печалби), за да подкрепят потребителите, да разширят регулираните цени на дребно за по-малките компании и да въведат субсидии за гориво в региони с ограничени междусистемни връзки.

Ако Русия намали доставките на газ за ЕС, Комисията ще се стреми да координира намаляването на търсенето, включително по-малко засегнатите членове на съюза, които да намалят търсенето на газ в полза на по-засегнатите страни от ЕС.

Може също така да се въведе "административно ограничение" на цената на газа, ограничено до продължителността на извънредната ситуация, но това е ход, който ще изисква ново законодателство.

Комисията заяви, че ще търси одобрение на нейните предложения от правителствата на ЕС, ще ги призове да ускорят подготовката си в случай на намалени доставки на руски газ и ще потърси корекция на пазара на електроенергия.

Предложените от ЕК краткосрочни мерки за сравяне с високите енергийни цени може да видите ТУК.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.