Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха изложба, посветена на 50-годишния юбилей от откриването на най-старото злато в света

Снимка: Радио Варна

За първи път в Археологическия музей във Варна са показани артефакти от новите 10 гроба, проучени миналата година във Варненско, както и гроб 1 от Варненския халколитен некропол, в  рамките на  изложбата "50 години нови хоризонти в праисторията" по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света. 

Директорът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко и главен асистент Симеон Славчев откриха експозицията.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова със Симеон Славчев:

Проучването на Варненския некропол започва преди половин век, след едно случайно откритие край Варна. Историята разказа днес пред гостите арх. Александър Минчев, номиниран през тази година за голямата награда "Варна". Минчев е свидетел на събитията преди петдесет години, при които младият багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копае траншея за кабел между два завода, когато се натъква на няколко лъщящи жълтеникави предмети, които впоследствие се оказва, че те са от един от древните гробове. Тогава започва и проучването на богатия некропол, датиран в късната каменно-медна епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). 


Значимостта на този обект се превръща в световна сензация, тъй като той надхвърля всички изградени дотогава представи за праисторическото общество. За изминалите петдесет години във Варненско са открити и проучени редица обекти, даващи нова и ценна информация за населението на района през каменно-медната епоха, обясниха археолозите. 

Изложбата може да посети до 24 декември 2022 г. в зала Юг на Археологическия музей във Варна. Тя се реализира със съдействието на Община Варна. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени