Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор и правосъдният министър отново влязоха в задочен спор

Главният прокурор Иван Гешев и министърката на правосъдието Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет отложи за пореден път обсъждането на предложенията на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова и на предшественика ѝ Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Този път отлагането беше мотивирано с висящ спор във Върховния административен съд.

Спорът е между Надежда Йорданова и Висшия съдебен съвет. Става дума за аферата"Жоси", която беше сред основанията на правосъдния министър да иска отстраняването на Гешев. Съветът на допусна казуза, защото бил от преди избора му за главен прокурор. Тричленен състав на ВАС обаче отмени частично решението на съдебните кадровици и сега се чака окончателното решение на петчленен.

 Макар да беше несъгласна с отлагането, Йорданова видя положителен знак в него:

"Вървим напред. Да, бавно, но вървим напред".

Обичайно заседанието на Висшия съдебен съвет беше предшествано от задочна престрелка между главния прокурор и правосъдния министър за мотивите, с които Йорданова и Стоилов искат оставката на Гешев:

"Едва ли основание за отстраняване на главен прокурор на страна от ЕС може да бъде това, че той е подарил български класици на неправителствени организации. Ако това не е смешно, не знам какво може да бъде смешно", коментира главният прокурор.

"Това е една илюстрация за арогантното и неуважително отношение към правозащитните организации", отвърна министърката.

За пореден път Иван Гешев видя в атаката срещу себе си атака срещу прокуратурата и съдебната власт:

"Всичко това представлява политическа поръчка за оказване на въздействие върху прокуратурата, за отстраняване на главния прокурор и най-вероятно за използването на прокуратурата като бухалка - надявам се да не е така, срещу хора, които мислят по различен начин и за постигане на определени политически интереси".

А пък Йорданова му отговори, че няма нищо лично - просто упражнява правомощията си.

Кога ще е дебатът по същество не е ясно, но според правосъдния министър такъв ще има:

"Отговорност на ВСС е да прецени доколко настоящият главен прокурор изпълнява изискванията на Конституцията, по такъв начин ли счита, че трябва да изпълнява правомощията си. Тоест, България какъв главен прокурор трябва да има".
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна