Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев към Макрон: България очаква категорични резултати от РСМ

Президентите на България Румен Радев (вляво) и на Франция Еманюел Макрон - архивна снимка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна кандидат за член на ЕС да отстоява европейските ценности, свързани с правата на нейните граждани, и България очаква категорични резултати от страна на Република Северна Македония в тази насока, преди да даде съгласието си за започване на преговори, посочи по време на телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон българският държавен глава.

Това съобщава президенстският пресцентър.

Румен Радев посочи също така, че между България и Република Северна Македония беше постигнато съгласие за изготвяне на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дългосрочни цели, чието изпълнение да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, но все още няма резултати в тази насока. Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да гарантират изпълнението на поетите ангажименти от страна на РСМ, също бе отбелязано от президента, отбелязва пресцентърът.

Румен Радев е подчертал също така, че неизпълнението на Двустранния договор за приятелство и добросъседство и сътрудничество от страна на РСМ, 5 години след неговото подписване, изисква конкретни стъпки и резултати, изпълнението на които да възстанови и укрепи доверието ни.

Президентът Еманюел Макрон е изразил готовността на Франция да подкрепи България, така че военновъздушните сили на страната ни да не загубят отбранителни способности до получаването на предплатените от България изтребители F-16.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени