Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МОН: За специалността "Право" ще може да се кандидатства и само с оценки от матури

Снимка: Ани Петрова

И през следващата академична година за специалност "Право" ще може да се кандидатства без приемен изпит, а само с оценка от от матурите, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Висшите училища могат да решат да приемат първокурсници само с една или с две оценки от държавните зрелостни изпити. Възможността е регламентирана в  приетите днес от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната.

Мотивите са свързани с епидемичната обстановка и необходимостта да се сведе до минимум събирането на големи групи от хора на конкурсните изпити.

От образователното министерство уточняват, че в някои от университетите за прием в специалност "Право"  ще е необходимо и явяване на приемен изпит, без да се уточнява кои са тези учебни заведения.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.