Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда предложението за комисия за Меморандума за $1 млрд. инвестиции

Снимка: Ани Петрова

Депутатите ще обсъдят предложението на ГЕРБ за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с Меморандума за сътрудничество, подписан от правителството със западни компании за инвестиция от 1 млрд. долара в българската енергетика.

Парламентът ще намали и мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията с промените в закон, с който депутатите ще започнат пленарния ден.

С измененията мандатът на членовете на комисията се намалява от 7 на 5 години. Така мандатът се възстановява какъвто е бил в периода 2010-2021 година.

Предвижда се КЗК да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителните гаранции за независимост и професионализъм на членовете й. 

Промените в закона са внесени от депутати от управляващата коалиция.

В петък се предвижда парламентарен контрол, който ще включва разисквания по питане към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова за състоянието на "Български пощи".

В дневния ред на заседанието е и приемането на докладите за дейността на омбудсмана Диана Ковачева за 2020 и 2021 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна