Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паскал Лами, бивш шеф на СТО: Лондон ще изгуби търговската война с ЕС

Постер срещу т.нар. твърда граница в Нюри, Северна Ирландия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият ръководител на Световната търговска организация Паскал Лами заяви в интервю за "Гардиън", че Великобритания трябва да приеме, че е неизбежна митническата граница в Ирландско море след Брекзит.

Паскал Лами заяви, че спорът на Борис Джонсън с ЕС по Протокола за Северна Ирландия е "напълно разрешим", но само ако Великобритания приеме  че митническата граница е неизбежна. Според него британският премиер може да постигне напредък, само ако престане да "смесва несъвместими неща" като насажда емоционална Брекзит политика по въпрос, който е чисто технически.

Лами отбеляза, че не разбира стратегията на Лондон, който рискува търговска война с ЕС, но смята, че едва ли ще се стигне чак до там, защото съотношението "загуби-ползи" е нелепо.

С други думи, поясни Лами, ако нещата се влошат и ЕС отговори със санкции, блокът ще спечели тази война, защото по принцип този, който има по-голям търговски капацитет, при такива ситуации обикновено печели.

Коментарът на Пасал Лами идва, след като британският външен министър Лиз Тръс заплаши с приемане на нов закон, който ще позволи на Великобритания да анулира части от Протокола за Северна Ирландия, за което настояват юнионистите в провинцията. Лами отбеляза, че премахването на границата в Ирландско море никога няма да доведе до напредък.

"Не разбирам какво точно целят британците и къде е проблемът. Ако казват, че не искат граница, това на практика означава, че не искат Брекзит", каза бившият ръководител на Световната търговска организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна