Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Снимка: БГНЕС

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите.

През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин Папазян-Ninio. Предвидени са театрални представления и представяния на книги. 

На 20 и 21 май ще има уъркшоп на Пламен Андреев, а на 22 май е ден за изява на театрално-танцовата школа "Чекмедже”.

Платформата New Kids from the Block е инициатива на Street Chefs  и фондацията "Арт бюро", която има за цел да предостави възможност на млади независими артисти да покажат своето изкуство в непринудена обстановка на открито, без бариерите и конвенцията на театралните и концертни зали.

“Спряхме се на заглавието New kids from the block, защото искаме да направим и една референция към изкуството и културата на 80-те и 90-те години. По-скоро тази връзка на уличното изкуство и градската култура, която се случва спонтанно в междублокови квартални пространства на едни млади хора, които търсят алтернативен начин на изява на своята индивидуалност и интереси“, казва в “Нашият ден“ Албена Тагарева, директор на фондация „Арт Бюро” и допълва:

“С този проект искаме да отворим това пространство към всички млади хора, които търсят възможност за изява и за които конвенционалните сцени по някакъв начин са или затворени, или поне труднодостъпни.“

На открито

“Ако завали, ще отлагаме събитията за следващи дати, нямаме възможност да ги пренесем на закрито. Стискаме палци времето да е с нас и имаме амбицията сцената да бъде отворена до края на септември и дори началото на октомври, ако времето го позволява. През май и юни имаме доста богата програма, която започва от тази вечер“

Според нея София все повече се оформя като град за изкуство на открито.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени