Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде отменено във всеки момент, но и предположи, че може да се запази в отделни райони на Украйна.

“Украйна е обречена да победи в тази война. Това е агресивна война, наложена от Русия, и Русия ще капитулира в нея. Предстои да видим какъв ще бъде светът след капитулацията на Русия и да дискутираме. България е част от този процес и трябва да се готвим за него“, казва в “Нашият ден“ Илия Налбантов, военен експерти член на Академичния форум за национална политика, и допълва:

“Украйна е обречена да победи по една проста причина, за по-малко от четири часа тяхната армията успя да спре инвазията на руските въоръжени сили, които смятаха, че вървят на парад към Киев. Спря ги и започна системно да ги унищожава.

Украйна успя да съхрани и да подготви достатъчно резерви. Бойните части, които са на предната линия, търпят загуби и са уморени, но Украйна има резерв от човешки ресурси, които чакат тежкото въоръжение от Западния свят. Когато то дойде, можем да говорим за контранастъпателни действия, които да изтласкат руската армия на границите на Украйна от 1991 г.“

Символично

“Мариупол беше сринат чисто символично, за да се наложи руската воля по един безпрецедентен начин. Там те използваха включително забранени по международното право оръжия като фосфорните бомби. Има едни мит, че украинските военнослужещи са използвали местното население като жив щит. Тази опорка на пропагандата на Путин, която се тиражира и от български политици и медии, е много работеща на подсъзнателното ниво на българина. С опит да се активира и да се поддържа чувството за съпричастност към нашите “двойни освободители“ тази митологема продължава да бъде поддържана. Няма такова нещо като “двойни освободители“ на територията на България и това българските историци вече го доказват. Русия винаги е действала спрямо своите собствени интереси“, посочва още Налбантов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени