Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Фирми отказват дейности по няколко проекта в Община Стара Загора

Живко Тодоров
Снимка: Емил Енчев

Фирми отказват дейности по няколко проекта в Община Стара Загора, съобщи за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Причината по думите му е задълбочаващата се криза, породена от войната в Украйна и заради постоянно повишаващите се цени на консумативите и електроенергията. Кметът обясни, че почти всички фирми, с които общината работи са заявили, че не могат да изпълнят задълженията си. Една част от тях са поискали корекция на договорите си, а друга част са се отказали от обектите.

 „Все още изчакваме държавата да вземе решение за този проблем. Вече два месеца обаче, нямам яснота ще има ли индексация на цени“, каза Тодоров.

По думите му доставчици на храни за детските градини също се отказват заради повишените цени на продуктите.

Toй допълни, че очаква актуализация на бюджета да бъде внесена през лятото. 

Заради инфлационните процеси са били съкратени служители от звено „Озеленяване и комунални дейности“ и това затруднява поддръжката на зелените площи в Стара Загора.

 "Това се наложи, за да бъдат спестени средства за други разходи на Общината", каза кметът и поясни, че от тази седмица започва наемането на нови служители на граждански договор.

Въпреки трудностите, пред които се изправя местната управа, размерът на данъците и таксите няма да бъде увеличаван, каза още Живко Тодоров. 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени