Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група ще обсъжда промяна в толсистемата

| обновено на 19.05.22 в 18:18
Гроздан Караджов
Снимка: БГНЕС

Без поемане на ангажименти, но с резултат - създаване на експертна група, която да обсъжда промени в толсистемата, още от утре. Така завърши срещата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с превозвачите - ден след протестите им в цялата страна.

Експертите ще обсъдят всички предложения от представителите на браншовите организации. Сред тях – от отлагане на въвеждането на новите предложения до края на годината, до въвеждане на новите тарифи поетапно в следващите години и отстъпка за пробег над 3000 км за месец на камион, да не се натоварва толът с ДДС.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обобщи част от исканията на превозвачите:

"Подкрепяме въвеждането на второкласната пътна мрежа само в международните коридори. Това е становището и на всички наши членове. Ще намери механизъм, по който тези средства да се съберат без да се толува второкласната пътна мрежа, която не е международен коридор. Увеличението на толсистемата, но със съответните отстъпки, изминати километри, и одит на толсистемата до средата на юни месец, крачка напред в нашите разговори".

Милтенова поиска одит на постъпленията от автобусните превози в бюджета.

Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов насрочи първото заседание на работната група за утре.

По предложение на превозвачите ще се провери възможно ли е отварянето пътя през прохода Петрохан за тежкотоварните камиони, докато върви ремонтът на пътя през "Витиня" следващите три седмици.

"Работната група трябва да изчисти спорното от безспорното. И вече каквото остане важно и спорно, пак отново да се съберем и да го изприказваме… Да се отвори Петрохан, което наистина ще го обмислим", каза министърът.

Той се надява на експертен диалог в работната група и намиране на баланса в интересите на двете страни. Караджов посочи, че новите ставки на превозите няма да се отразят съществено върху цените на продуктите:

"Ние също сме си направили труда да проследим от зърното до хляба, от фермата до магазина на млякото, също за сиренето, т.е. опитали сме се да насложим там, където се появява транспортната услуга и сме стигнали до други стойности. За това е работната група. Сумата, която търсим. Второ - трябва да е съобразено с общественото мнение и принципа за справедливост".

Регионалният министър потвърди, че от месец декември миналата година държавата не е плащала за строителството на магистрала "Хемус". По издадените фактури възниква задължение да бъде заплатено ДДС и това не е справедливо, каза министърът. Караджов се надява в много скоро време проблемът да бъде решен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна