Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Леви: Разширяването на Европа е в задънена улица, няма перспектива за Западните Балкани

България е дълбоко разделена, разкъсана страна, подкрепящите Украйна са малцинство, смята френският журналист

Снимка: europa.eu

"Разширяването на Европа попадна в задънена улица. В момента няма перспектива за Западните Балкани. Това много лошо се отрази на страни като Украйна, Грузия и Молдова, за които считаме, че има много по-голямо чувство на спешност за тяхното приобщаване." Това мнение изрази пред БНР журналистът Александър Леви, който живее и работи във Франция.

Страни като Сърбия много по-ясно заявяват своята проруска, прокитайска ориентация, добави журналистът и попита "ако има лицемерие и двузначност, то от коя страна на завесата е".

"От самото начало позицията на Франция (за Украйна – бел. ред.) е еднозначна. Помним Макрон с неговите неуспешни опити да повлияе на Путин. Няколко пъти Макрон се опита да спре този луд ход на събитията, като говореше по телефона с Путин. Той не звъни, той звънеше", коментира Александър Леви в предаването "Хоризонт до обед".

Според Леви експулсирането на френските дипломати от Москва илюстрира задънената улица, в която е изпаднал разговорът.

Във френското общество Украйна не е тема номер 1 по исторически и геополитически причини, поясни Леви.

"Франция подкрепя Украйна политически и военно. Франция директно доставя на Украйна тежко въоръжение безвъзмездно", уточни журналистът и очерта впечатленията си от настроенията в България:

"Виждам България като една дълбоко разделена, разкъсана страна – на две части. Едната, която подкрепя със сърце и ум, с каквото може един братски народ, близък по дух, по история, по език, по религия – Украйна, а не Русия. И една друга част, която също е страшно активна, която подкрепя една агресия и един руски режим. Интересното е коя част ще надделее. Аз смятам, че частта, която подкрепя Украйна, е абсолютно миноритарна, много малка част от българското общество, видимата част. Другата част се държи като малцинство, а всъщност е мнозинство."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!