Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Милен Любенов: Северна Македония ще е рубиконът за правителството

"Правителството трябва да демонстрира по-голяма увереност в това, което прави"

Милен Любенов

"Северна Македония ще е рубиконът за правителството. Натискът се засилва. Това вето е контрапродуктивно, то е такова от самото начало. Засилва се и недоверието от двете страни, виждаме провокации и от македонска, и от българска страна. Това, което липсва, а е най-важното за разрешаване на този въпрос, е добронамереност". 

Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Милен Любенов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Той подчерта, че решаването на въпроса за ветото пред Северна Македония е в прерогативите на правителството.

Според него темата за РСМ се оказва пречка за развитие на нормални отношения между партиите в управляващата коалиция:

"Виждаме, че две от партиите поставят червени линии по този въпрос. Единственият начин да се стабилизира правителството е да започне да работи на пълни обороти с активна законодателна дейност и да подсили своя експертен капацитет в правителството и в Народното събрание 

По думите на доц. Любенов хората не желаят предсрочни избори, защото желаят реални резултати:

"Хората искат лидерство, искат резултати и професионализъм. На хората им омръзна да ходят на избори, омръзна им да ходят по протести. Успешните управления са тези, които поставят фокус върху управлението, което да дава резултати. Очевидно това е една от слабостите на това правителство и то се дължи на неспособността на партиите в коалицията да синхронизират дейността си и да подсилят капацитета си, че да дава резултати".

"Не мисля, че управляващата коалиция може да бъде свалена с протести, единственият начин това да стане е като се самосвали. Най-големият проблем пред коалицията е постоянното вътрешно напрежение между отделните партии, което е по различни поводи", коментира той и добави, че правителството трябва да демонстрира по-голяма увереност в това, което прави.

Политологът прогнозира политическо време на кабинета "Петков" поне до есента.

Инфлацията е привнесена, отбеляза доц. Любенов и уточни, че каквито и мерки да бъдат предприети от управляващите, те едва ли ще доведат до видим ефект, но подчерта, че най-важно е антикризисните мерки да са насочени към най-уязвимите групи от обществото, а не да бъдат раздавани пари на отделни браншове.

Интервюто на Людмила Железова с доц. Милен Любенов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.