Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временна организация на движението при ремонт ще облекчи трафика към морето през лятото

Снимка: БГНЕС

Агенция пътна инфраструктура (АПИ) полага усилия ясно да се оповестят ремонтите по пътната мрежа на страната за всеки един от регионите, за да могат хората да направят организация на пътуването си. Ще бъде направена организация, която да не затруднява движението в посока на курортите през летния сезон.

Това посочи Тодор Василев, председател на Управителния съвет на АПИ. Той беше изслушан в парламентарната комисия по туризъм във връзка с организацията на ремонтите по пътищата на страната през активния летен сезон и мерки за ограничаване на транспортните рискове.

За да се избегне проблемната ситуация с основните и текущите ремонти занапред, от Агенцията са получили подробно разяснение от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) коя част от ремонта представлява текущ и коя основен. Стриктно са подбрани пътищата, които могат да бъдат ремонтирани на базата на това пояснение от ДНСК, и работите, които могат да се извършат под формата на текущ ремонт. Предстои да бъдат пуснати над 85 обществени поръчки за избор на изпълнител на проектиране, като става дума за пътища, които вече са в такова състояние, че по линия на текущия ремонт в момента могат само да бъдат запазени до извършването на основния, допълни той, цитиран от БТА.

Започнало е възлагането на текущите ремонти. Ще има влияние върху придвижването до морето през лятото, но се работи за създаването на временна организация на движението. Предвижда се текущите ремонтите по магистралите да стават от понеделник до средата на деня в петък, за да се избегне най-натоварената част на трафика през почивните дни.

Към вчерашния ден са били са изплатени близо 55 процента от половината от дължимите от държавата суми към пътностроителните фирми, които са в размер на над 650 млн. лева, съобщи още Василев.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!