Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на "Български пощи" е във фокуса на парламентарния контрол

Вицепремиерът Калина Константинова
Снимка: ukraine.gov.bg

Депутатите ще обсъждат състоянието на „Български пощи“ с вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. В рамките на парламентарния контрол ще се разисква хакерската атака над дружеството от средата на април.

По инициатива на парламентарната група на "Възраждане", подкрепена от "Продължаваме промяната" вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова ще отговаря за лошото състояние на "Български пощи", дали е направена пълна ревизия на дружеството и какво е състоянието на информационните системи, които станаха обект на кибератака на 16 април.

Константинова ще трябва да обясни пред депутатите и какви мерки ще се вземат за стабилизиране и възстановяване на пощите и кога ще бъдат изплатени пълните заплати на служителите.

По време на контрола миналият петък Константинова посочи, че държавната финансова инспекция е открила над 30 нарушения в управлението на "Български пощи". Едно от нарушенията е свързано с имотите на предприятието. Вицепремиерът увери, че уволненото ръководство на дружеството не е освободено от отговорност,а целта на новото е стабилизиране на държавното предприятие и превръщането му в единен център за административно обслужване.

В редовния парламентарен контрол днес ще участват десет министри, сред които министърът на туризма Христо Проданов. Той ще представи пред депутатите прогнози за летния туристически сезон, възможността мярката 60 на 40 да бъде продължена  за сектора и след първи юни тази година, както и за настанените украински бежанци у нас.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна