Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Кипър подготвят допълнителни мерки за противодействие на инфлацията и икономическата криза

Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството в Кипър подготвя допълнителни мерки за справяне с нарастващия инфлационен натиск и икономическата криза като последици от войната в Украйна. Пакетът се обсъжда днес на среща на президента Никос Анастасиадис с министри и представители на  работодателите и синдикатите.

По данни на статистическата служба инфлацията в Кипър през април достига 8,8%.

Обсъжданата спешна антикризисна програма е насочена към финансова подкрепа на домакинствата и бизнеса, предоставяне на облекчения на уязвимите групи от населението, защита на доходите и покупателната им способност.

Правителството възнамерява да продължи действащите сега антиинфлационни мерки - намаляване на ДДС върху електроенергията за битовите потребители и уязвимите групи, както и намаляване на акцизите върху горивата, с евентуално още 3 месеца, казаха от финансовото министерство.

Мярката се подкрепя напълно от социалните партньори, но с по-дълъг срок на действие - до края на годината.

Синдикатите искат да бъдат увеличени различни обезщетения и социални помощи, за да се покрият повишените разходи за живот, както и да се въведе таван на цените и намаляване на ДДС за стоки от първа необходимост.

Сред предложенията на работодателските организации до правителството е да се удължи срокът на държавната гаранционна схема за осигуряване на ликвидност на компаниите, да се въведе намалена ставка на ДДС и облекчени процедури за енергоспестяващи проекти.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени