Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Производителите на насекоми се обединяват в асоциация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Български производители и преработватели на насекоми ще представят новата стуктура на обединение в асоциация, която да позволи развитието на индустрията за добив на насекоми чрез развъждането и отглеждането им във ферми. Кремена Дервенкова, председател на асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България, обясни за "Хоризонт", че това е бизнес развитието, което ще донесе икономически ползи за индустрията у нас.

"България със своите традиции в земеделието и индустриите за производството може да предложи един изключително конкурентен насекомовъден бранш, който да осигури алтернативни протеини за различни цели, различни индустрии, които в момента имат нужда от тях. Важно е да отбележим, че по никакъв начин насекомовъдният сектор не се бърка в биоразнообразието на планетата, тъй като насекомите като всички други животни се отглеждат във ферми, размножават се и те реално нямат общо с насекомите, които наблюдаваме в природата. Това са съвсем други колонии, които  развъждаме, за да могат те да се ползват за целите на животновъдството".

От Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България заявиха, че има нужда от законодателна рамка  за развитието на този  бизнес. 

Според председателя на Асоциацията Кремена Дервенкова тяхната дейност ще помогне както на животновъдството, така и за подхранването на почвите и при евентуална продоволствена криза.

От месеци жители на софийското село Лозен обаче протестират срещу изграждането на подобна производствена база, свързана с развъждането на мухи и техните ларви, от които се извлича протеин, използван в биокозметиката и биоторовете.

Според местните - това производство е приравнено в чужбина със статут на екарисаж и винаги е изнесено на минимум 8-10 километра от населените места, а не е в тях.

Самата фирма се опитва да премести производството си от град Елин Пелин, където, според протестиращите в Лозен, постоянно е имало изпускане на силни миризми.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени