Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Щерьо Ножаров:

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Щерьо Ножаров
Снимка: bia-bg.com

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет.

Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на управляващата коалиция обаче проличаха както недоволството, съпътствало до последно преговорния процес, така и желанието на една или друга партия да се похвали, че именно благодарение на нейните усилия дадена мярка е била приета.

Мерките на правителството – проинфлационни или социални?

“За мен антикризисните мерки са погрешни, както се изразиха и много други специалисти. Много е погрешно да се говори, че инфлацията е привнесена. Елементи от нея са привнесени, но тя се мултиплицира тук.

Нейни елементи са привнесени заради високи цени на суровините, включително и горива. Имаше изявление, че увеличаването на доходите на някои ниско доходни групи не влияе върху инфлацията, тъй като тя е привнесена, което не е вярно. Когато се увеличават доходите на нискодоходни групи, се увеличава тяхното потребление, което е фокусирано върху много ограничен кръг необходими блага, като мляко и хляб.

Когато се фокусира високо потребление върху ограничен кръг блага, тяхната цена се вдига. Още повече, че тези блага се произвеждат на национално ниво и са малотрайни. Това веднага ще увеличи инфлацията в малката потребителска кошница и то без да е привнесено“, казва в “Нашият ден“ икономистът Щерьо Ножаров и пояснява:

“Нека разгледаме някои цифри от пролетната макроикономическа прогноза на Европейската комисия, която прогнозира икономически растеж на България през 2022 г. само 2,1%. В същото време безработицата е около 5%. Ние ще постигнем прогнозирано едни много минимален икономически растеж при почти пълна заетост, при европейски фондове и при бюджетен дефицит. Това показва, че към момента икономическата политика на България не е наред.

Къде тук идват анонсираните антикризисни мерки? Те са с фискален характер, който е погрешен. Трябва да се създадат инструментите на паричната политика. Тя дава бърз ефект и резултат, а фискалните мерки трябва да ги допълват. От всичко, което се изговори до момента, отсъства БНБ и парична политика.“

Според него мерките са грешно разчетени, защото доходите в последните години се увеличават, но не се увеличава покупателната способност.

“Ако трябва да предприемем правилните мерки, те ще бъдат свързани не с увеличение на доходите, а с паричната маса в обръщение. Мерките трябва да бъдат базирани само на инструменти на паричната политика, а фискалните да бъдат само допълващи. Това, което сега ще направим, в най-добрия случай, ще даде ефект през следващата година. Успокоение на инфлацията с тези мерки през тази година няма да има“, посочва още Ножаров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.