Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на Централната баня в София?

3
Снимка: Радио София
Второто мобилно студио на Радио София за тази седмица беше позиционирано пред сградата на Централната баня в София.

Какво да бъде бъдещето на банята се дискутира още от края на 80-те години. В началото на 2020 г., общинското предприятие, което отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столичната община – "Софияплан", получи възлагане от направление "Архитектура и градоустройство" за подготвяне на процес, който да даде предложение какво да се случва в северното и източното крило на банята. Това каза пред Радио София арх. Даяна Никова от "Софияплан".

"Направихме един необичаен процес по отворена покана за концепции. Много беше важно, това да не са просто архитектурни проекти, а екипите, които биха участвали да предложат как цялостно би функционирал един такъв обект, в комбинация с Регионалния исторически музей", добави арх. Никова.

В края на 2020 г. са избрани три концепции, които предлагат банята да стане съвременен термален център. Те са откупени от Столичната община.

"След като Столичната община стане собственик на тези концепции и ние от "Софияплан", на база на тези детайлни разработки, подготвихме план за действие", добави арх. Даяна Никова.

Трите спечелили концепции са на екипите на "Софийски терми”, "Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и "Историческа баня”.

"Анализът беше много важен и това е ценното на трите концепции, че за това време, тези специалисти, наистина пълнокръвно анализираха проблематиката от всяка една страна. В нашия проект, искахме чрез преживяванията в един съвременен термален център, да се докоснеш до традиционните термални похвати – да потопиш посетителя хем в историята, хем в термализма", каза Надежда Сучева от сдружение "Историческа баня”.

Изненадващо, на 4 май 2022 г. в Комисията по градоустройство обаче е предложено свършеното до момента да се оттегли, а банята да се даде на концесия. Според Сучева, решението е странно.

"Преди две години имахме три работни групи с всякакви експерти, а "Софияплан" се явяват хората, които събират цялата информация, правят най-добрата компилация от всички идеи, внасят я за гласуване. Това така седи, нищо не се случва и една година по-късно те решават, че няма смисъл от този доклад, ще направят нещо ново, с нова работна група. Странно е това нещо и сега, трите концепции имат концесионер, това не е проблем", каза Надежда Сучева.

По думите й, в случая в минералната вода и банята, Столичната община действа много бавно. Тя каза още, че присъствието на минерална вода не се използва ефективно и не се припознава като богатство.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия