Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Бившият социален министър Минчо Коралски в “Нашият ден“

Снимка: Ани Петрова

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли.

“До този момент Covid добавката не беше елемент от пенсионната система, то беше просто добавка. Влизайки вече в пенсията, плюс тези 10%, увеличението на пенсиите става 20%, тъй като по този начин тази Covid добавката ще участва и в следващите индексации, които се предвиждат по-нататък. Това е нещото, което до този момент не се случваше, индексациите се извършваха без Covid добавката“, казва в предаването “Нашият ден“ Минчо Коралски, бивш министър на труда и социалната политика, и посочва:

“Да, пенсиите ще се увеличат с 20%, като номиналното увеличение ще нарасне тогава, когато се извърши следващата фаза, когато ще се преизчислят всички пенсии с осигурителен доход от 2021 г, поне такива са намеренията на управляващите.

Това преизчисляване ще стане лесно. Доколкото всеки един пенсионер, който се е пенсионирал в нашата страна, има индивидуален коефициент, който представлява съотношение на неговия осигурителен доход към средния осигурителен доход.“

Минчо Коралски

“Новото тук е, че тези 60 лева от Covid добавката вече стават пенсия, те до този момент не бяха такава. Те бяха по-скоро една социална помощ. Когато станат пенсия, те вече се индексират, а до този момент не се индексираха и не бяха част от пенсията. Системата е направена така, че да издържи тези увеличения.“

Ще се преодолеят ли разликите в пенсиите за една и съща професия в зависимост от годината на пенсиониране?

“Точно това се цели, когато един човек е бил близо до средния осигурителен доход, преди 10 години, когато беше извършено последното преизчисляване. Ако тогава средният осигурителен доход е бил от порядъка на 600 лева, сега пенсията ще се преизчислява при среден осигурителен доход над 1000 лева.

Очевидно ще се получи този ефект – хора с еднакъв осигурителен доход, еднакъв коефициент, но в различни години, да могат да получат сравнително едни и същи пенсии“, посочва още Коралски.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна