Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на отбраната на България и РСМ са обсъдили войната в Украйна и сигурността на Западните Балкани

Министрите на отбраната на Северна Македония Славянка Петровска и на България Драгомир Заков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Република Северна Македония ще проведат съвместни военни учения - за това се договориха министрите на отбраната на двете страни по време на разговори в София.  Драгомир Заков и Славянка Петровска обсъдиха и последиците за нашия регион от руска агресия срещу Украйна.

И двамата министри избраха под формата на изявления да констатират доброто сътрудничество в областта на отбраната. И да посочат, че ситуацията в Украйна изисква от страните в региона сътрудничество и подкрепа.

Министърът на отбраната на РСМ Славянка Петровска отбеляза, че страната ѝ е съюзник на България в НАТО и припомни:

"По този начин показваме, че изграждаме силно съюзничество. Република България има на западната граница съсед, който ѝ е съюзник, с който заедно гради колективната сигурност".

Тя каза още, че "непровокираната агресия срещу независима и суверенна Украйна доказва, че няма траен мир" и че "мирът и стабилността са нещо, за което трябва да работим всички заедно".

Българският отбранителен министър Драгомир Заков отбеляза, че сътрудничеството  между двете държави в НАТО трябва да покаже, че Балканите не са „барутният погреб на Европа“.

"Имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения, никога повече Балканите, може би в част от Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани, пред региона, в който са нашите държави, така че като страни членки на НАТО, както казах, ние трябва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите на Украйна".

България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Северна Македония, заяви министър Заков, както припомни, че страната ни е подкрепила членството на Скопие в Алианса. Той спомена само веднъж подкрепата на страната ни за "евро-атлантическото членство на Република Северна Македония", без да спомене парливата тема за членството на Република Северна Македония в ЕС.  Министърът на отбраната на РСМ също не засегна темата за разширяването.

Министър Заков и министър Петровска са обсъдили участията в съвместни учения. Очаква се български военни да отидат на учение в съвместния център „Криволак” в РСМ. Очаква се македонски военни медици да се обучават във Военномедицинската академия в София и във Военноморското училище във Варна.

Темата за военните гробища също е била сред обсъжданите. Около 500 са български военни гробища от Балканските войни, Първата и Втората световна там.

До февруари поне още нямаше стартирала работа на двустранна експертна комисия за описването им. Преди време се дебатираше вариант България да поеме охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония. Но въпросът беше оставен за "бъдеще време", след като войната в Украйна пренареди приоритетите. Допускаше се участие на РС Македония и в проекта за придобиване на 3D радари за армията ни. Подробности по тези въпроси нямаше как да се искат. Тъй като след срещата двамата военни министри предпочетоха да дадат само изявления.

Министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска се среща и с депутати от комисията по отбрана.

Посещението на Славянка Петровска става ден след като в България беше американският държавен секретар Карън Донфрийд и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи. В края на посещението си той написа, че ще се върне след три седмици, за да потърси съгласие от България за начало на преговорите с ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени