Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 2 юни в Арена София

Деси Добрева и концерт-спектакъла ѝ "Пустоно Лудо" на фестивала "Вечер на носията"

"Аз много обичам да ходя по събори и фестивали, особено фолклорни, и просто исках да пренеса тази магия в нашата столица. В България във всякакви градчета и села има много такива събития, но те остават там, а в София няма такова мащабно нещо и много ми се искаше, да е посветено на нашите традиции и нашия прекрасен фолклор. Колкото се може повече деца да дойдат, да се запознаят с това, което сме ние българите, с ритуалите, които имаме", каза Деси Добрева.

Ще има нестинарски рутали на живо, кукери, сурвакарски ритуал, различни танци, носии и музика от различните краища на България.

"Искаше ми се да се съберем всички заедно и да почувстваме магията и силата на всичко това, което сме българите".

Тя споделя, че целият спектакъл се гради върху огъня, който освен, че е "свързан с нас българите като традиция, също е свързан с пречистването на душата и на земята, като неслучайно има нестинарски ритуал, огнено шоу, дори самите сурвакари са с огнен елемент":

"Моето послание към света е, че ние всички сме едно цяло, ние не се делим на народи, езици, нации, религии, политики и т.н. С това събитие бих искала колкото се може повече да се сплотим и да почувстваме тази заедност".

Фестивалът “Вечер на носията” и концерт-спектакъла ѝ “Пустоно Лудо” ще се проведат на 2 юни, четвъртък в Арена София от 21:00 ч.

На сцената до Деси неотлъчно ще бъде нейния "Лудо Младо Бенд", танцьорите от формация "Гераци", полуфиналистите от "България търси талант" - духов оркестър "Джуниър Бенд", огненото шоу "Boriana Dance & Entertainment”, уникалните кукери от "3-ти квартал" Благоевград и фолк-фитнес “Ритмика”, магическите нестинари от "Нестинарски ритми", фолклорна група “АРТА”, “Гласът на България” - Петя Панева, ученици от НМУ “Л. Пипков”, София и още.

Като общия брой участници в концерта е над 170, от 3 до 73-годишни.

Спектакълът ще завърши с хоротека, където всички ще могат да се хванат за ръце и да играят до насита!


По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени