Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК ще помогне на 5 страни от ЕС да прекратят зависимостта си от руско ядрено гориво

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще помогне на 5 държави членки да прекратят зависимостта си от руско ядрено гориво като част от плана за спиране на руските енергийни доставки за Евросъюза до 2027-ма година, съобщава "Файненшъл таймс". Освен Българи още Чехия, Унгария, Словакия и Финландия използват руско ядрено гориво за руския ядрени централи, а в някои от държавите руският гигант "Росатом" е единственият лицензиран доставчик.

В момента руските летателни апарати, които доставят ядрено гориво, са изключени от европейските санкции срещу Москва.

Във всяка една от петте държави националните регулатори издават лицензи, а Европейската комисия ще окаже техническа подкрепа - това предвижда плана RepowerЕК, който беше оповестен тази седмица и съдържа пътна карта за откъсването на блока от руски природен газ и руски петрол.

Същевременно американската компания "Уестингхаус" потвърди, че работи за бърз регулаторно решение на национално ниво, за да може да замени руското ядрено горива с американско.

"Файненшъл таймс" съобщава, че България има ядрено горива за 2 години и половина и е потвърдила, че води преговори с "Уестингхаус". Замяната на руското ядрено горива трябва да е факт най-късно до началото на 2024-та година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени