Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипотерапията помага на деца със специални нужди

Снимка: Конна база Ахил

В началото на кв. "Бистрица" се намира конна база "Ахил", където Ваня Тодорова и Анна Йончева, съоснователи на Фондация "Можем заедно" и на инициативата "Да се запознаем", заедно с проекта "Различните деца на България" представиха каква ще е дейността на  фондацията в следващите няколко месеца. Идеята е, че хипотерапията, конете и отговорната и експертна работа с тях могат да донесат сериозно развитие на децата и особено на тези със специални потребности.

На 29 май 2022 г. между 12 и 16 ч. хората, които вярват в това, че конете могат да помогнат на деца с различни специални потребности може да присъстват в конната база и да пояздят, като децата ще са с предимство. Събраните суми ще помогнат на Тодорова освен за отглеждането на конете, както и таксата за родителите на деца със специални потребности да се намали до 15 лв.

Преводач по професия, основателката на конната база Ваня Тодорова разказа повече подробности пред Радио София. По думите й, базата е основана през 2014 г. и не е имала досег с коне.

"След едно прекарано лято сред тях при по-чести срещи си дадох сметка как добре въздействат, както върху мен, така и върху хората, които наблюдавах. И започнах да си мисля, че този начин на разтоварване, този начин на преодоляване на стреса е много по-полезен отколкото да отидеш в една фитнес зала, защото дейността се случва сред природата", каза Тодорова.

Нейната първоначална идея е била да помага на възрастни и макар да е знаела за лечебното въздействие върху деца не е имала много информация.

"Първоначалната идея беше това да бъде една стандартна конна база за разходки, за езда, за общуване с конете. В последствие се убедих, че наистина искам да се занимавам само и единствено с деца, защото се чувствам по-удовлетворена", сподели тя и допълни, че в резултат на това решение е променила курса си на работа и образование, завършила е специалности свързани с деца със специални потребности и с конната терапия, за да може да бъде максимално полезна.

"Процесът е доста труден, защото е по-особен вид терапия и по-особен вид спорт, тъй като включва две живи същества – едното е човека, другото е животното", сподели Тодорова и разказа за дете със специални потребности, което след посещение на базата има значително подобрение. Тя поясни, че самото движение на коня действа върху централната нервна система, стабилизацията на позата, мускулите и ставите и по този начин оказва благоприятно въздействие върху човешкия организъм.

Според думите й, терапията е много по-различна от ездата:

"Всъщност ездачът, в случая детето или възрастният е пасивен участник. Тоест, той активно възприема движенията на коня, но той не участва нито в управлението, нито в насочването. Това е роля на водача, на самия терапевт".

Част от конете в базата са спасени от недобросъвестни стопани.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна