Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Библиотекарите излязоха на протест

Снимка: БГНЕС

Библиотекарите излязоха на протест днес. Причината - неизпълнено според тях от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша.

От КТ "Подкрепа" настояват бюджетите на всяка регионална библиотека да бъдат увеличени с 40 процента..

Между два и три следобед служителите на Столична библиотека протестираха пред сградата на пл. „Славейков“. От КТ „Подкрепа“, които са организатори на протеста твърдят, че необходимите средства за нормална работа на библиотеките са в размер на над 10 милиона лева, включително за възнагражденията на персонала.

Кирил Бинев – председател на националната федерация „Култура“:

"С 20 години прослужено време означава, че работник ще вземе чисто 730 лева, другото са удръжки. А иначе на самия работодател той ще струва 1120 лв. Общо разходният стандарт, ако го разделим по месеци се получава по 1800 лв. на бройка. Значи разликата между 1200 и 1800 – около 600 лева, отива за издръжка на институцията. Това са ток, парно, вода поддръжка на пожарогасители, представяне на книги, закупуване на книги – няма как да се избегнат тези разходи. Просто винаги се свива така, че остава за сметка на работещите".

От КНСБ също излязоха с протестна декларация.

В нея остро възразяват срещу малкия размер на средствата, предвидени за библиотеките и настояват за 25-процентно увеличение на субсидията за 2022 г.

"Не се ли случи това, увеличените режийни разходи могат да принудят библиотеките дори да затворят врати", пише в декларацията на КНСБ. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.