Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лечебните заведения с ваксинационни пунктове срещу Covid-19 вече няма да получават финансиране

Снимка: ВМА

Лечебните заведения, в които продължават да функционират ваксинационни пунктове срещу Covid-19, няма да получават повече финансиране. Това се въвежда със задна дата от 1-ви април, гласи писмо, разпратено от регионалните здравни инспекции до договорните им партньори. Новите правила са въведени от НЗОК.

Единствено общопрактикуващите лекари ще могат вече да поставят ваксини срещу коронавирусната инфекция и то на пациенти, които са в листите им. Лечебните заведения, където има ваксинационни кабинети, пък няма да получат възнаграждение за вече извършената от тях дейност, считано от 1-ви април. Това са новите правила, въведени със задна дата от Националната здравна каса, разпространени с писмо до заинтересованите страни.

"Когато беше обявена извънредната епидемична обстановка, ни накараха нас, лечебните заведения, веднага да приведем дейността си, така че да може и да ваксинираме, и да лекуваме. Сега изведнъж, със задна дата, казват - тъй като ние сме прекратили епидемичната обстановка, точно вие няма да получите тези суми, трябва да си направите кредитното известие"

Това обясни Алисе Муртезова, управител на УМБАЛ "Медика", и поясни, че става дума за вече направени разходи от лечебните заведения за човешки ресурс и консумативи. По-големият проблем ще е за пациентите, допълни д-р Стоян Стоянов, управител на Медицински център 1:

"В днешния ден дойдоха шест човека, те бяха с тия картончета, на които е фиксирана датата - 20-ти и им ги направихме, въпреки създалата се ситуация. Какво ще стане оттук насетне, надявам се за някакво разумно преразглеждане на всичко, което става към момента".

Не е ясно и хората, които не са здравноосигурени и нямат общопрактикуващ лекар, къде биха могли да получат ваксина срещу коронавируса.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.