Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Ваксберг: 14 държави са завели дела за инциденти във войната в Украйна

Татяна Ваксберг
Снимка: Ани Петрова

"За последните 25-30 години очакванията към международното правосъдие са се развили толкова, че търсенето на справедливост е възможно да се извършва още по време на самия конфликт".

Това каза пред БНР Татяна Ваксберг, журналист от Свободна Европа.

И подчерта, че такива престъпления могат да се разглеждат или от националните, или от международните съдилища.

"Вече има 14 държави в Европа, които са завели дела, но не се знае за какви точно инциденти по време на войната в Украйна. Самата Украйна е образувала проверки и започва дела... Българското законодателство предвижда разглеждане на такива дела, но не е предвидена процедурата, по която това да се случва. Много държави са в положението на България, ние не сме уникални в това отношение".

В предаването "Хоризонт за вас" журналистът подчерта, че възможностите на международната общност са много, за разлика от ситуацията отпреди 30 години.

"Тогава нямаше нито постоянно действащ съдебен орган, нито извънредно правосъдие, а страните в конфликта нямаха желание или интерес да разследват престъпленията по собствените си законодателства. Тогава беше замислен извънредният трибунал за бивша Югославия. Той заработи паралелно с този за престъпленията в Руанда. Никой не вярваше в техния успех. Тези трибунали бяха създадени с нисък бюджет, с ниско доверие в тях, със слаби правомощия. Но те не само заработиха, а и изправиха пред съда големите извършители на най-тежките престъпления, които правото може да опише. Докато делата се гледаха в продължение на години, те разбиха множество правни норми, които до този момент съществуваха само на хартия… В момента има Международен наказателен съд, а две европейски институции имат готовност да създадат извънреден трибунал за тези престъпления".

Журналистът поясни, че международното правосъдие досега не е успяло да разреши проблема как физически да изправи предполагаемите виновници за престъпленията пред съда.

"Международните съдилища нямат собствени полицейски органи и разчитат на доброто отношение на съответните държави да им съдействат. Слободан Милошевич стигна до Хага, когато вече не беше на власт... Множеството съдебни дела ще бъдат в такова количество, че може да объркат хората кое къде се гледа. Темата ще бъде валидна в близките 10 години".

Интервюто с Татяна Ваксберг можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!