Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Министър Сербезова предлага публично-частно партньорство за липсващи аптеки

Асена Сербезова - министър на здравеопазването
Снимка: БГНЕС, архив

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова предлага проблемът с липсващи аптеки в страната да се реше чрез публично-частно партньорство между общини и местни дружества, които притежават лиценз за аптечна дейност.

Здравният министър Асена Сербезова уточни, че в законодателството няма разписана отговорност при поставяне на вендинг автомати за лекарства неограничено, за които не се изисква рецепта. Тя се съгласи с констатацията, че в страната продължава да има много населени места, в които няма икономически стимули за разкриване на аптеки или дрогерии.

Според Сербезова има два варианта за преодоляване на този недостиг, особено болезнен за отдалечените населени места - откриване на филиали, които да работят в определени часове през седмицата или с въвеждане на публично-частно партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в местата със затруднен достъп.

"Това също е един дългосрочен и устойчив начин за справяне с проблема, а не просто конституирането на вендинг машини с много ограничен кръг от и с лекарствени продукти, които всъщност могат да замаскират основни симптоми, които също могат да представляват проблеми при дългосрочна хронична употреба, която не се наблюдава от лекари, не се консултира от фармацевт".

Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината също може да субсидира извършването на тази дейност, допълни Сербезова.

Министър Сербезова съобщи още, че  в страната са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар. Досега са ваксинирани 23 деца на украински бежанци.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.