Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Даниел Василев, икономист:

Мерките на правителството по-скоро водят до нарастване на цените

България не бива да се насочва към приемането на еврото

Даниел Василев

Обявените мерки на правителството са антиинфлационни. За рецесия, икономическа криза още не говорим у нас. За това може да се стигне при спад на БВП през 2 последователни тримесечия. Тези мерки обаче ще доведат по-скоро до нарастване на цените.

Това коментира пред Радио София икономистът Даниел Василев:

"Инфлацията е нарастване на паричното предлагане. Поскъпването на стоките е само едно от следствията. В такъв случай най-тежко страдат хората с ниски доходи. Именно в тяхната кошница са стоките, които поскъпват."

По думите на Василев, мярката за горивата също ще доведе до по-голямо потребление, респективно – до натиск на цените нагоре.

За априлската инфлация от 14,4% основната съставка е привнасянето отвън. Основната причина е безпрецедентното печатане на пари от страна на ЕЦБ в зората на коронакризата – март 2020 г.

Инфлацията в България официално е по-висока, отколкото в Германия и Франция – икономическите двигатели на ЕС, но в периферията на еврозоната (балтийските страни) е по-висока, отколкото у нас.

Левът щеше да бъде още по-обезценен, ако нямаше Валутен борд и българската централна банка можеше да печата пари безконтролно, подчерта икономистът.

"Страната ни изобщо не трябва да се насочва към приемането на еврото. Ако влезем в еврозоната, не можем да излезем. Това не е стабилна валута и можем да потънем заедно с еврото. За последните 20 години еврото е изгубило около 40% от покупателната си способност, подчерта още Даниел Василев.

Чуйте разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.