Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК предлага еднократна помощ за фермери, малки и средни предприятия, засегнати от ръст на разходите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага да се отпуска еднократна сума до 15 хиляди евро на фермери и до 100 хиляди евро малки и средни предприятия, засегнати от значителното повишаване на цените на общите разходи. Средствата ще бъдат отпускани по извънредна мярка от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

След като мярката бъде приета от другите законодателни органи на ЕС, тя ще позволи на страните членки да използват до 5% от бюджета си по фонда за периода 2021-2022 г. за директна финансова подкрепа на фермерите и предприятията за преработка, маркетинг и развитие на земеделски продукти. Това е потенциален бюджет от 1,4 млрд. евро за ЕС.

Страните членки ще трябва да насочат средствата към най-засегнатите от кризата. Плащанията трябва да бъдат извършени до 15-ти октомври догодина.

За да се възползват от тази възможност, страните членки на ЕС трябва да направят промени в програмите си за селско развитие, като въведат мярката в тях. В тази връзка, Комисията започва мониторинг на основните селскостопански пазари, засегнати от войната в Украйна.

Според публикувано решение от днес, страните членки ще трябва да информират Комисията за месечните им запаси от зърно, маслодайни култури и сертифицирани семена за тези продукти, които са притежание на съответните производители, търговци на едро и оператори.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.