Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 21 май

Интересни изложби в Нощта на музеите в Бургас

Входът е свободен от 18 ч. до полунощ



"Европейската нощ на музеите" ще се проведе днес в Бургас. Тази година събитието ще даде начало на лятната програма на Регионалния исторически музей.

"В трезора на зала "Археология" ще бъде открита изложбата "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие". Това е съвместна изложба на музеите в Балчик, Варна, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол. Изключително елитна изложба, с най-добрите екземпляри на сграфито керамика от 13 и 14 век, сред които намират място и световни паметници като барса от Русокастро. Това е съд, какъвто в света няма подобен открит, както и воинът-пантера от Созопол – друг световен паметник, който има аналог само в Гърция", каза в аванс директорът на РИМ - Бургас Милен Николов.

В Природонаучния музей ще бъде представена експозиция, която представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, събирани от музея повече от 8 години.

В Етнографския музей посетителите ще имат възможност да разгледат изложбата "Нестинарството – българската магия с огнена жарава“. Тя представя детайли от нестинарския празник в село Българи и неговата кулминация на 3 юни – танца върху огнена жарава.

В Историческия музей пък ще гостува от Самоков изложбата "Манастирската култура на Балканите".

В Нощта на музеите входът за постоянните и за гостуващите изложби в експозициите на РИМ – Бургас ще бъде свободен.

Повече може да чуете в звуковия файл:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна