Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашите отбори често губят на терена, но винаги печелят сърцата"

Запознайте се с българските фенове на Съндърланд, Саутхемптън и Бърнли

Футболните фенове изпращат още един сезон на може би най-популярното първенство в света - английската Висша лига. Драмата в последния кръг е подобаваща - след няколко обрата и "издънки" Ливърпул все още има някакъв шанс да измести Манчестър Сити от първото място. Не е докрай решено Тотнъм или Арсенал ще получи място в Шампионската лига. 

Да обърнем внимание и на други позиции в таблицата. За "оцеляване" се бори отборът на Бърнли, който посреща Нюкасъл на своя "Търф Мор". Малко по-нагоре, на сигурно, но в дълга серия без победи стои славния Саутхемптън - първият клуб, спечелил ФА Къп, докато е във втория ешелон. 

Две нива на английския футбол по надолу, в Лига 1, за изкачване чрез плейоф срещу Уикъмб се бори друг класически клуб - Съндърланд

И трите изброени вековни отбора от десетилетия не са печелили титла или купа, но имат изключително отдадени български фенклубове. Техни представители имахме щастието да посрещнем в "Изотопия" преди време.

"Нашите отбори не са с големи финансови възможности и често губят на терена, но винаги печелят сърцата с духа и играта. Когато имаме победа, радостта е много голяма. Когато загубим болката не е твърде голяма, защото футболистите винаги се раздават за клуба, емблемата, града." 

Това описание, дадено от един от гостите ни, е само едно от обясненията в любов, които успяхме да съберем в рамките на разговорите.


Традиционният конгрес на Българските Светци в с.Боженци

Саутхемптън

"Да си фен на бутиков английски отбор е прекрасно усещане, което е като любовта от пръв поглед. Ставаш фен на отбора до края на живота ти, особено ако се е случило във времената преди социалните медии. Беше много трудно да гледаш репортаж за любимия отбор, да разбереш как е свършил мача, колекционирахме отбори от вестник "Старт", разменяхме. Беше вълнуващо. Сега пак е хубаво, но по друг начин," смята Григор Владимиров от "Българските светци"

"Да станеш "светец" по времето на Мат Льо Тисие беше прекалено лесно. Той беше Господ на терена", описа Григор една от 1001-а причини да се влюби в Саутхемптън. Ето и някои от другите - "историята, емоцията, фактът, че във времето "светците" винаги се спасяваха в последния кръг, правеха луди мачове, като гости побеждаваха с 4:5, после губеха у дома". Накрая обаче Владимиров признава, че все пак "любовта е необяснимо усещане".

"Българските Светци" имат активен сайт, организират екскурзии за мачове, купуват си артикули и имат годишен "конгрес" в с. Боженци - "уникална смес от разговори и напитки". "Фантастично е усещането, когато си мислиш, че само ти си фен на този отбор и в един момент видиш още 20 човека като теб, изстрадали ветерани с фланелки от различни етапи", допълва Григор.


Съндърландци на Царевец

Съндърланд

"Чувството да принадлежиш към дадена общност е страхотно, положителната енергия от събирането с други фенове на отбора за гледане на мачове", допълва Радослав Караасенов.   

"Специално за Съндърланд времената са тежки, отборът е в третото ниво на английския футбол, но тръпката е същата. Вълнението го има, събираме се, гледаме мачове, радваме се, когато отбора печели, дори да е срещу Джилингам. Не е лесно да си фен на бутиков отбор", разказва Радо, който станал фен на Съндърланд през 1998. 

"Попаднах на статия за отбора и ми хареса името. Започнах да залагам на Съндърланд и винаги печелех, тогава бяха във второто ниво на английския футбол. Този сезон поставиха рекорд от 105 точки и влязоха във Висшата лига. Стана ми адски интересно и търсих всякаква информация. Установих, че Съндърланд има големи традиции и страстни фенове. Първият излъчен тук техен мач, който имах възможност да наблюдавам, беше срещу вечния враг Нюкасъл и след него бях сигурен, че това е моя отбор." 

И тримата събеседници, които са посещавали организирано мачове на отборите в Англия, отдават част от "магията" на факта, че традиционните клубове да поддържат интереса към себе си чрез непосредствената връзка между фенове, ръководство и футболисти. 

"Всеки път след мач имаш възможност да се срещнеш с треньора, футболистите. Аз дори съм се срещал със собствениците. Има редовни срещи между различните фенски организации и ръководството. Заедно се търси най-доброто за отбора", казва още Караасенов и допълва, че преди 2 години българския фенклуб е участвал в конференция на феновете на Съндърланд, където печели награда за оригинални фенски артикули. 


Знаменитата визита на българските фенове на Бърнли на "Търф мор"

Бърнли

С футболистите на любимия си английски клуб се е срещал и следващия ни събеседник.

"Да си фен на Бърнли е доста лесно и се чудя защо сме толкова малко в България. Отборът буквално живее с романтиката отпреди 100 години. Няма големи пари, всеки един мач се играе с дух и сърце, градът живее с отбора. Срещу който и да се играе, в града е празник" - такива са впечатленията на Боян Станев - част от българския фенклуб на "виненочервените", които са един от 12-те клуба, основали първата професионална лига в Англия през 1885г. 

Станев допълни, че хулиганството не е типично за клуба и на "Търф Мор" гостуващи фенове често сядат заедно с домакините. "По време на мача може да се обиждат, но това е съвсем нормално и след мача всичко се забравя и си вървят един до друг." 

Боян става фен на Бърнли заради аматьорския футбол в София. С приятели правят отбор, който кръщават "Бърнли", защото основателят Пламен Ганев е фен на "виненочервените". "Той ни запали, после прочетох интересната история на клуба и много хора от отбора се запалихме. Регистрирахме фенклуб, организирахме екскурзия до Англия и след мача хората разбраха, че у нас има фенове на Бърнли."

Фенклубът е основан 2016 и първата му работа е споменатата екскурзия за мач срещу Ман Юнайтед, тогава под ръководството на Жозе Моуриньо. 


Станил Йотов

В звуковия файл ще чуете още истории от екскурзии до Саутхемптън, Съндърланд и Бърнли и други случки от живота на българските им фенклубове. 

Изотопският бонус по темата са историите на Станил Йотов. Един от доказаните стожери на българската спортна журналистика прави деконструкция на футболната романтика. Kак феновете на играта успяват да следят чуждестранни отбори във времето на социализма? Сред отговорите - радио на къси вълни, рубриката "Спортни свидетелства", финалът за ФА Къп през 1979, сбивания за в-к "Старт", телевизионни антени с 24 елемента, насочени към Одрин, упадъчния имидж на град Ливърпул и други.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна