Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия твърди, че е поела пълен контрол над завода "Азовстал"

Снимка: БГНЕС

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че последната група украински военни сили, криещата се в разрушения стоманодобив завод "Азовстал" в Мариупол, се е предала, слагайки по този начин край на продължителната многоседмична обсада, предаде Ройтерс.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена", се казва в съобщение на министерството. В него също така се казва, че групата, която се е предала последна, се състои от 531 души.

Русия също така твърди, че по този начин е напълно превзела Мариупол. Ако информацията се потвърди, това би било най-голямата й победа досега във войната с Украйна, след почти тримесечна инвазия, която превърна голяма част от стратегическия пристанищен град в димящи руини, с опасения, че над 20 000 цивилни са загинали, посочва и "Асошиейтед прес".

За сега няма незабавно потвърждение от Украйна, че "Азовстал" и репепктивно град Мариупол вече се намират под пълен руски контрол.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е докладвал на президента Владимир Путин за "пълното освобождаване" на стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол - последната крепост на украинската съпротива - и на града като цяло, каза говорителят Игор Конашенков.

Руската държавна агенция РИА Новости цитира министерството, че общо 2439 украински бойци, които са били укрити в стоманодобивния завод, са се предали от понеделник досега, включително над 500 в петък.

Стоманодобивният завода беше мястото на ожесточени битки от седмици. Намалялата група от украински бойци се беше задържала в завода, привличайки към себе си руски въздушни удари, артилерия и танков огън, преди правителството в Киев да им нареди да изоставят защитата на "Азовстал", напомня "Асошиейтед прес".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени