Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роб Уотсън: Има три сценария пред Северна Ирландия

Парламентът на Северна Ирландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Белфаст не се взривяват бомби, но ехото от кървавото минало още се чува. Четвърт век след мирното споразумение от Разпети петък остров Ирландия продължава да е разделен. А Брекзит отвори старите рани. Безпрецедентната изборна победа на националистите от "Шин Фейн" преди две седмици няма да успокои положението - националистите не могат да сформират правителство, защото Демократичната юнионистка партия отказва да участва в подялбата на властта, както предвижда мирното споразумение от 1998 година.

Разривът е заради Протокола за Северна Ирландия, документ от сделката за Брекзит, който урежда търговията в провинцията след излизането на Обединеното кралство от ЕС. Протоколът гарантира, че на остров Ирландия няма да възникне твърда граница, което би било заплаха за мира. Той обаче поставя митническа граница в Ирландско море. И юнионистите поставят условие за неговото премахване или поне промяна, за да се съгласят на участие в правителството.

Интервю на политическия анализатор на Би Би Си Роб Уотсън за предаването "Събота 150".

Защо юнионистите не харесват Протокола и защо националистите нямат нищо против него?

Причината юнионистите да не харесват Протокола е, че те смятат, че той ги прави "по-малко британци". Протестантската общност в Северна Ирландия е много горда с това, че е част от Обединеното кралство. От своя страна националистите, които са предимно католици и на теория вярват в обединението на Ирландия, казват, че благодарение на Протокола се избягва твърда граница на острова. Всеки ще се съгласи, че възникване на такава граница ще е заплаха за мира.

Позицията на юнионистите обаче означава поредна политическа криза в Северна Ирландия, защото докато не се реши проблемът с Протокола, те отказват да участват в подялбата на властта, което е основно изискване в споразумението от Разпети петък, за да има мир. Има ли някакъв шанс да се намери решение за Протокола, или след 6 месеца ще има нови парламентарни избори в провинцията?

Задавате най-големия въпрос за британската политика и аз нямам отговор. Мисля, че сигналите от Брюксел навеждат на мисълта, че ЕС може би е готов да направи някакви отстъпки, но не и да премахне Протокола изцяло. Струва ми се, че са възможни няколко варианта. Единият е юнионистите да приемат някаква форма на компромис с ЕС, а другият да сме в криза през следващите 6 месеца. Не знам по кой път ще се тръгне, но имам чувството, че нито правителството в Лондон, нито Европейската комисия в Брюксел, искат търговска война. Юнионистите са в много трудно положение, защото някои от по-твърдолинейните протестанти в Северна Ирландия искат безкомпромисност по въпроса за Протокола. Други обаче, които на референдума гласуваха за оставане в ЕС, искат просто да се продължи напред и да се сформира правителство.

Юнионистите явно се надяват Борис Джонсън да им даде някакви гаранции за бъдещето на Северна Ирландия като част от Обединеното кралство, той посети Белфаст през седмицата, но каква все пак е заплахата за мира в провинцията, защото, както знаем от историята, там има твърде много луди глави.

Мисля, че е много важно да се разбере, че повечето хора в Северна Ирландия категорично не искат завръщане към насилието и никога няма да простят на политиците, ако това се случи. Не мисля, че насилието ще се завърне, но опасността от политическа нестабилност е реална.

Всъщност, голямата новина от седмицата е, че британското правителство ще внесе в парламента спорното законодателство, с което отдавна заплашва и което ще му позволи едностранно да анулира части от Протокола за Северна Ирландия. Като се има предвид колко е чувствителен Брюксел по въпроса, този ход не е ли много опасен, защото предвещава търговска война с ЕС?

Това наистина е много опасен ход, защото на практика наблюдаваме повторение на целия процес на Брекзит - британски политици, които се надпреварват да се изкарат колкото се може повече антиевропейски настроени, и брюкселски политици, които се питат защо да правят компромиси и да помагат на Борис Джонсън, на когото не може да се вярва, и който така и не каза на британците истината за недостатъците на Брекзит. Може да стане много неприятно. Може да се стигне до търговска война, до спираловидно влошаване на отношенията между Лондон и Брюксел. Мисля, че никой не желае търговска война. Но да не забравяме, че британското правителство е пълно с министри, които се издигнаха именно като евроскептици.

Ще получи ли новото законодателство достатъчно подкрепа в Камарата на общините, за да стане закон?

Мисля, че да, но това ще подчертае дебело различията в управляващата Консервативна партия и факта, че много видни фигури в партията, обикновено по-старите кадри, имат големи съмнения относно тази законодателна промяна. Но големият въпрос остава, дали Лондон наистина е готов за търговска война с ЕС. Аз нямам отговор.

Бившият ръководител на Световната търговска организация Паскал Лами даде интересно интервю за вестник "Гардиън", в което каза, че не разбира стратегията на Великобритания, която рискува търговска война с ЕС, макар и да не смята, че ще се стигне дотам. Лами обаче добавя следното: "Ако нещата се влошат и ЕС отвърне със санкции на британските едностранни мерки, блокът ще спечели търговската война, защото онези, които имат по-голям търговски капацитет обикновено печелят".

Не мисля, че някой би оспорил, че ако се стигне до търговска война, губеща ще е Великобритания. Тя е сама срещу 27 държави. Ключът за разбиране на поведението на британските политици и със сигурност на правителството на Борис Джонсън е, че най-голямата им надежда да бъдат преизбрани през 2024 година е като запазят гласоподавателите, които гласуваха за Брекзит през 2016 година и след това за Борис Джонсън през 2019 година. Борис Джонсън и други брекзитиъри продължават да използват проблемите с Брекзит в своя изгода, докато британските съюзници по света смятат това за напълно безотговорно. Със сигурност становището на ЕС е, че няма какво толкова да се решава по отношение на търговията. Реалният проблем, според тях, са отявлените евроскептици в британското правителство, начело с Борис Джонсън.

Какви са възможните сценарии пред Северна Ирландия?

Виждам три сценария. Оптимистичният е някак си Великобритания и ЕС да намерят компромис по Протокола за Северна Ирландия и подялбата на властта в провинцията. По средата е сценарият, при който няма пробив в преговорите, юнионистите не се връщат във властта, но не се стига до политическа нестабилност и насилие, както и до търговска война между Великобритания и ЕС, а нещата някак си продължат по същия този начин както досега. Разбира се, има и краен сценарий, при който няма пробив, няма компромис, няма подялба на властта в Северна Ирландия и се стига до рязко влошаване на отношенията между Брюксел и Лондон със всички непредвидими неприятни последици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна