Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Аврам Агов: Визитата на Байдън цели връщане на фокуса върху Азия

Аврам Агов
Снимка: Личен архив

"Войната в Украйна отклонява вниманието на САЩ от Тихия океан. Посещението на Джо Байдън цели връщане на фокуса върху Азия. Една от главните цели на посещението в Южна Корея и в Япония са икономическите връзки с Азия и проблемите на световната верига за снабдяване, която е в криза заради пандемията. Друг акцент е сигурността в региона. Байдън ще потвърди съюзническите си ангажименти към Южна Корея и Япония".

Това каза пред БНР проф. Аврам Агов, университетски преподавател във Ванкувър, Канада.

Според него след началото на войната в Украйна има затвърждаване на позицията на Северна Корея в решимост за продължаване с ядрената програма.

"За съжаление мирният процес на Корейския полуостров и Източна Азия се отлага отново за неопределено време".

В предаването "Събота 150" проф. Агов посочи, че целта на Вашингтон е да се ангажира по-активно в Азия чрез създаване на нова търговска инициатива на Индо-тихоокеанската икономическа рамка.

"Посещението в Южна Корея и Япония ще даде реален облик на този проект. През годините се забелязва дистанциране на Южна Корея от Китай. Инициативата на Байдън в Индо-тихоокеанския басейн не би била пречка в тази посока".

По думите му има охлаждане в отношенията между Китай и Русия заради войната, а Пекин има все по-големи притеснения от световна рецесия.

"Партньорството между Пекин и Москва се превръща в отношения без полза. Индия и Китай са съперници и техните отношения ще влизат в труден период. Индия е интересен случай заради официалния си неутралитет, подобно на Китай, макар че осъди нападението на Русия над Украйна. Калкулацията на Индия в тази мъглива позиция спрямо войната е, че запазвайки връзките с Москва, би предотвратила по-голямо сближаване между Русия и Китай и по-тясно сътрудничество с Пакистан".

Интервюто с проф. Аврам Агов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна