Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил сключи постоянен договор с превозвачи по извънградските линии

Снимка: Сайт на община Кюстендил

Община Кюстендил сключи постоянен договор с превозвачи по обслужването на извънградските линии. До сега два пъти договорите с фирмите бяха временни с лимит до 30 хиляди лева. Така кризата с транспротното обслужване и напражението в транспротния  бранш се преодолява.

Склчването на постоянни договори стана възможно след като Общината спечели две съдебни дела по жалби от недоволни превозвачи след търга от ноември миналата година за отдаване на 6 от извънградските линии.

За вътрешноградските линии не се явиха кандидати. Прибягна се до временни договори, за да не останат селата без автобусно обслужване зимата.

Постоянните договори вече ще дадат възможност и за увелчаване цената на билетите, досега фирмите караха на загуба, каза един от превозвачите


"Един временен договор имаме подписан. От март месец сме карали без договор. От началото на годината сме взели 9000 лева. А всеки месец имаме по 50 000 километра. Пари няма Общината, сега ще чакаме...".
Фирмата, обслужваща линията Кюстендил-София, вдигнала цената на билета от 7 на 9 лева преди сключването на нов постоянен договор. Това се оказва неправомерно и създаде напрежение, коментират работещи в бранша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!